Jesteś wForum / Sprawy lokalne / Nowy rozkład jazdy autobusów od 5 grudnia 2011 r.

Nowy rozkład jazdy autobusów od 5 grudnia 2011 r.

gminadopiewo.pl - Data publikacji 5 grudzień 2011 Nowy rozkład jazdy autobusów od 5 grudnia 2011 r. RSS

Od dnia 5 grudnia 2011 r. obowiązuje nowy rozkład jazdy autobusów na terenie gminy Dopiewo. Od forumowicza JotPe otrzymaliśmy plik z rozkładem autobusów 718, 719, 720 i 721 który został wykorzystany w pliku PDF z rozkładem, dostępnym także po kliknięciu w prawy górny baner na stronach forum mieszkańców gminy Dopiewo.

Ponieważ informacje o zmianach są prezentowane przez Urząd Gminy Dopiewo w dość zawiły sposób będziemy starać się umieszczać na bieżąco w miarę czytelne informacje z tym związane.

Trzeba liczyć się z tym, że informacja w tym miejscu może ulec zmianie w miarę jak zmiany są zamieszczane na stronie dopiewo.pl.

Rozkłady jazdy autobusów:

Nowy rozkład jazdy autobusów od 5 grudnia 2011 r.

Wcześniejsze wątki na forum:

PS. Warto zwrócić uwagę, że na stronie ZTM oraz w wygodnym i czytelnym portalu z rozkładami poznan.jakdojade.pl widać tylko i wyłącznie autobusy 718 i 719 obsługiwane przez ZTM, nie ma tam dodatkowych kursów 720, 721, 791, 792 oraz 116.

Była propozycja, żeby sobotni BisTrans startował na Ogrodach z przystanku 718/719 (obok Savoya). Czy tak będzie rzeczywiście? Czy będzie miał przystanek, tak jak dotychczas?

Portret użytkownika JotPe

będzie stamtąd startował. Ten w dni robocze nadal jeszcze (w grudniu) będzie odjeżdżał ze starego miejsca.

To co? Potencjalny klient będzie musiał biegać z jednego na drugi przystanek by móc sprawdzić, który autobus pojedzie pierwszy? Czy ktoś pomyślał, nad niedoskonałością tego rozwiązania? Widać NIE !

Odkąd istnieją wszelakiej maści busiki do tej gminy, czyli od lat wielu, pojazdy transportu zbiorowego odjeżdżają z Ogrodów z dwóch różnych miejsc. Nie wytrzymasz z tym faktem jeszcze do końca bieżącego miesiąca (w dni robocze) i to tylko ze względu na fakt, że poprosili mnie o to zgodnie kierowcy z Bis-Transu , którzy chcą mieć czas na 100% poinformować wszystkich swoich pasażerów, by nie szukali ich na drugim końcu węzła przesiadkowego? Poza tym, o ile nadal wisi to, co powiesiłem, nikt nie musi biegać, no chyba, że lubi. Wink

dla ciebie jotpe nie jestem kolegą więc mi nie tykaj ( pisownia z małej litery ze wszech miar celowa )

do Balbiny ...
a bieganie między przystankiem od Savoya do przystanku na Szpitalnej, gdzie odjeżdża bis-trans....

Jurek, nie masz racji. BisTrans jedzie w weekendy trasą 718, więc staje na przystanku 718. To wydaje mi się logiczne. Jadąc "swoją" trasą w dni robocze - niczego nie zmienia i odjeżdża tak, jak odjeżdżał. Gdzie tu "bieganie między przystankami"?

Jak teraz jest jeden fajny rozkład to dobrze jakby wszystko jechało z jednego miejsca.

JotPe, wiem, że jestem upierdliwa w temacie dojazdu do pracy na 7.00, ale bedę uparta. Popatrz na rozkład. Z Dopiewa 719 odjeżdża o 5.00, 5.45 i 6.15. Przerwy więc wynoszą 45 i 30 minut. Weź proszę pod uwagę w następnej wersji rozkładu zamianę tych przerw. Niech pierwsza wynosi 30 minut, druga 45. Autobusy odjeżdżałyby z Dopiewa o 5.00, 5.30 i 6.15. Tym bardziej, że BisTrans z Dopiewa też jedzie o 5.45 (co zauważyłam teraz, gdy zamieściłeś "zbiorówkę"). Mam wrażenie, że taka zmiana kursów 719 nie pociągnęłaby za sobą żadnych kosztów, bo przecież ilość autobusów nie uległaby zmianie.

od 5 do 11 obserwowałem tą sytuację po tym, co działo się w Dopiewie i potwierdzam Twoje obserwacje. Dorzucę jeszcze, że brak autobusu o 8 rano też jest dość bolesny (choć może to dlatego, że ludzie przyszli z przyzwyczajenia, co wynikało z rozmów z nimi). Po to nie było jeszcze zmiany rozkładu na 720, by wyłapać wszystko, co kolejny raz powtarzam i potem dopiero wprowadzać nowy rozkład. Docelowo ma być znacznie więcej kursów 721 niż 720, na czym zyska Dąbrowa.

Portret użytkownika Jacek Szewczyk

Postanowiłem przetestować nową linię, zwłaszcza, że w przededniu jej uruchomienia jeszcze nie było oznakowania przystanków. Niepewny swego ruszyłem w kierunku więckowickiej szkoły gdzie powinna się zatrzymać nasza podwoda do Dopiewa.
Pierwsze zaskoczenie: jest znak, a za szybą w sklepie kartka z godzinami odjazdu. Upewniłem się więc, że jestem we właściwym miejscu i o właściwej porze. Do odjazdu miałem jeszcze 5 minut.
Zaskoczenie drugie: Minęło 5 min… i kolejne 5… i kolejne 5… o 12.45 nabrałem podejrzeń, że może źle coś przeczytałem, ale nie – powinien odjechać o 12.25.
Zaskoczenie trzecie: Wychodzi na to, że dziś sobota lub święto wszak mamy Mikołaja…
…może kiedyś znów się wybiorę do Gminy, ale wcześniej się upewnię, czy to zwykły dzień.

Kursy do Więckowic są realizowane tylko do bloków, o czym jest WE WSZYSTKICH komunikatach które porozwieszałem- także tych we wspomnianym sklepie, oraz w drugim, po drodze (ten, obok którego także jest przystanek). W poniedziałek rano nie było jeszcze pozostałych słupków, poza tym przy blokach (stawialiśmy je dopiero koło południa), wobec czego autobus nie jeździł dalej. Wydłużenie odbędzie się w czwartek, o czym będą informować stosowne komunikaty, które rozwieszę jutro rano. Godziny odjazdów nie zmienią się- ew. przy blokach autobus może jechać minutę później.

Ja wczoraj miałam urlop, ale córka jechała autobusem, który w Dąbrowie powinien być o 8.49 - jechał 7 minut później. Ja dziś rano jechałam o 5.20 - skasowany bilet (zaraz po wejściu) pokazał godzinę 5.27. Czy to będzie norma siedmiominutowa? Nie czepiam się spóźnionego dziś autobusu powrotnego, bo wiem, że w popołudniowym szczycie trudno przejechać Bukowską zgodnie z rozkładem. Ale rano? O piątej godzinie? Siedem minut spóźnienia to przesada.

Najpewniej wynika to z tego, że kierowcy ZUK-u Komorniki (albo przynajmniej ich część) nie do końca jest świadoma zmian rozkładu i jeździ na pamięć ze starym rozkładem. Tak samo jeden z kursów do Poznania, który zawsze przyjeżdża rano spóźniony, przyjechał z nierealnym kilkuminutowym przyspieszeniem, co oznacza, że zapewne ominął Zakrzewo. Inny kierowca był ździwiony że nie ma w rozpisce Lisówek DPS. To wszystko wychodzi w pomiarach punktualności i lecą za to kary, więc za chwilę powinni się ogarnąć.

Znowu zrobiło się głośno o naszym sekretarzu. Tym razem naopowiadał dyrektorom szkół, że "wszystko jest dogadane" z ZTM i dzieciaki mogą jeździć na legitymację. A tu dzisiaj ZONK i kanary wlepiły blisko 40 mandatów (!). Już nawet dzieciaki przekonują się na własnej skórze co oznacza hasło Siła Rozkwitu. Po prostu brak mi słów.

Mojego sąsiada dziecko kanary wywiozly na Ogrody. Nie muszę chyba cytować jego komentarzy pod adresem Zwolka w stylu, że: jak dorwie tego ch...ja to mu tę legitymację w d..pe wsadzi... Dyrekcje szkół dostały od Zwolka instrukcje, najpierw że dzieci mogą jeździć na legitymacje. Teraz że trwają jeszcze rozmowy z ZTM. Ciekawe czy prowadzi je Zwolek czy JotPe?

tylko rozkładami i informacją pasażerską. Nie wiem nawet co i jak jest uzgodnione w tej kwestii z ZTM i kto popełnił błąd, a kto nie.

Bardzo dobrze, ze jest połączenie Więckowic z Dopiewem, ale....
busy zaczynają jazdę od bloku a co z dalszą częścią miejscowości. Przecież to następny kilometr. Rozumiem, że przy szkole nie ma gdzie stać. Proponuję, żeby bus chociaż zrobił przejazd do szkoły i z powrotem. Żeby to połączenie się przyjęło to też potrzeba trochę czasu.

Wprowadzenie przystanku w Skórzewie bez zatok autobusowych to wielkie nieporozumienie. Droga powinna być przerobiona i to z zatokami. Wtenczas jest to dobre rozwiązanie a nie podejście czysto "urzędnicze" zza biurka.

Ale jeszcze tu w skrócie: 792 będzie dojeżdżał pod szkołę od czwartku, jutro rozwieszamy info, a przystanek w Skórzewie to rozwiązanie tymczasowe- w projektowanej przebudowie zatoczki już są, nie tylko tam.

Co do tej sytuacji z dzieciakami- dodatkowo ZUKowi mogą dowalić karę, bo następny kurs tego autobusu nie został wykonany.

Dzisiaj jechałam do Poznania autobusem, który w Dąbrowie powinien być o 7.04. Bilet odbijałam o 7.13. Tradycyjne ostatnio siedem minut przekształciło się w dziewięć. Może są jeszcze utrudnienia w związku z budową nowej trasy?

Witam a co z Naszym kochanym Eurobusem, widzę ze nadal jeżdzą ja jestem zadowolony z komfortu jazdy teraz jeszcze Eurobus wynają Spidibusa który może zamias euro będzie jeździł(różnie to ludzie gadają) ja jako do bisa przekonania nie mam a wy?

Portret użytkownika louiswain

Kiedy znane będą rozkłady autobusów 721 i 720?

są w tym pliku, który kryje się pod banerem:
rozklad-od-5-grudnia.pdf
Dodatkowo od jutra będą dostępne w formie ulotek u przewoźnika. Przygotowywana jest też podobna plansza (jak ta dla trasy Dopiewo-Poznań) z odjazdami dla Skórzewa.

Otrzymaliśmy dziś of JotPe uaktualnienie rozkładów 791 i 792:

Portret użytkownika louiswain

Czyli nic nie zmieni się w tym rozkładzie i nie dojdą dodatkowe kursy do linii 720 i 721?

Np. o 7:20 i 9:20 jadą dwa autobusy naraz a później dopiero po godzinie. Hm.

Miałem chwilkę czasu wczoraj od rana i poobserwowałem sobie jak funkcjonuje w "nowych warunkach i realiach - cud komunikacja "
Np. wczoraj pomiędzy 7,15 a 7,50 nie jechał żaden autobus z wykazu i rozkładu jazdy zamieszczonego w pierwszym poście tego wątku. Przejechał jedynie planowa Euro-bus i jak widmo 116 nie zatrzymując się na żadnym przystanku.
Czy tak ma wyglądać komunikacja po zmianach ?

kursuje tylko w weekendy, co 2h, uzupełniając tym samym autobus 719. W efekcie mamy autobus do Poznania co godzinę przez cały dzień, zarówno w sobotę, jak i niedziele i święta.
Szczegóły tutaj: http://img193.imageshack.us/img193/1497/ulotkainf.png
Jeśli ktoś jutro będzie jechał 721- zachęcam do brania powyższych ulotek z rozkładem weekendowym od kierowcy.

Linia 720 to na razie tak naprawdę stary Bis-Trans, kursujący w dni robocze, z dodanym numerkiem, jako preludium do styczniowych zmian, dlatego nadal są takie kwiatki jak autobusy jeżdżące tandemem. Od przyszłego roku nie będzie już dublujących się kursów z liniami 718/719 oraz zostaną zapełnione wspominane przez was braki w rozkładzie. Będę się też starał, żeby pojechało coś z powyższych linii z Konarzewa na Ogrody.

JotPe, jest spory problem. W tygodniu rozkład jest w miarę dobry. Niestety w sobotę jest tragicznie. Zacznę od kierunku Poznań - Dopiewo. Autobusy jeżdżą 12:15, 13:15, 14:15 itd. To bardzo zła godzina, gdyż jeśli ktoś pracuje do 13, albo do 14, albo do 15, to nie ma żadnych szans zdążyć na Ogrody przez 15 minut. Ja biegłem z pracy aby zdążyć na 14:15, bo następny dopiero za godzinę. Jak możesz to zmień czas odjazdu na 12:30, 13:30, 14:30 itd. Wtedy ludzie zdążą dojechać na Ogrody.
Rano jest podobnie. Poprzednio autobus był w Skórzewie o 9:15 i wtedy można było spokojnie dojechać na 10:00 do pracy. Teraz jest w Skórzewie 7:45, 8:45, 9:45. A to oznacza, że na pełną godzinę to znaczy na 8:00, 9:00, 10:00 i tak nikt nie zdąży, a do nastepnej jest ponad godzinę. Najlepiej by było wrócić do poprzedniej godziny, to znaczy że autobus byłby w Skórzewie o 9:15. Jednak najważniejsze jest zmiana godzin odjazdu w soboty z Poznania. Autobusy nie mogą odjeżdżać 15 minut po pełnej godzinie, bo nikt na nie nie zdąży.. W tej chwili odjazd z Poznania w soboty jest tylko dla tych szczęśliwców, którzy pracują w okolicy Ogrodów. Nikt inny nie zdąży.

jedni sugerują, żeby odjazdy były o pełnych godzinach, a inni o połówkach. Teraz tylko, co wybrać Wink A rozkład w weekendy będzie można ze spokojem zmienić w styczniu, w momencie, kiedy pojawią się kursy nocne do Konarzewa na linii 719.

JotPe jak wiesz kibicuje Ci od samego początku i ciesze się, że dałeś radę ten swój pomysł wprowadzić. Jednak jeśli chodzi o Soboty, to wiesz mi, że odjazd 15 minut po pełnej godzinie jest bez sensu. poprzednio autobus jeździł o 14:40 i każdy kto kończył pracę o 14:00 miał spokojnie szansę zdążyć. Teraz ma na dotarcie do ogrodów 15 minut. To za mało. Wystarczy, żeby autobus odjeżdżał 30 minut po pełnej godzinie np. 14:30. To samo dotyczy wszystkich innych godzin odjazdu z Poznania. Rano możemy ewentualnie sobie darować zmiany w kierunku Poznania, ale te w stronę Dopiewa, muszą być inne, bo inaczej będzie gorzej niż było.

Zgadzam się z Guderianem, ale nie chciałam na razie nic pisać, bo wiem, że i tak jestem upierdliwa. Ja w soboty pracuję do 18. Podjeżdżałam autobusem "A" i na Bukowskiej łapałam autobus odjeżdżający z Ogrodów o 18.30. Teraz nie mam takiej możliwości. Może jeszcze inne osoby się wypowiedzą, co do tych godzin, ale ja też uważam, że lepiej by było, gdyby z Ogrodów w soboty odjeżdżały 30 minut po pełnej godzinie, lub nawet 40.
Co do rannych godzin - te mi bardziej pasują, bo poprzednio bywałam w pracy w soboty prawie dwie godziny przed czasem. Teraz nastawiam się na BisTransa. W najbliższą sobotę wypróbuję

Z tym, że jeśli wprowadzimy odjazdy z Ogrodów o końcówce "30", to także z Dopiewa tak musimy, bo teoretycznie przelot 719 to 55 min. Wtedy na Ogrodach byłoby się np. 7:15 (719) lub 6:25 (721).

W tym tygodniu jeżdżę do pracy z mężem samochodem. Dziś wyprzedzaliśmy o godz. 5.40 autobus 719 w okolicach przystanku POD Ławica. Wg rozkładu powinien tam być 10 minut wcześniej. Dlaczego te autobusy tak się rano spóźniają? Przecież nie ma jeszcze korków!

wg mnie błędne są rozkłady, które wiszą na przystankach. Wg tabelki czasów przejazdu autobus 719, który wyjeżdża z Dopiewa o 5:00 na przystanku POD Ławica powinien być po 39 minutach czyli o 5:39, a nie jak widnieje na przystankowym rozkładzie 5:29

Wiesz, że chyba masz rację? I ja pewnie niepotrzebnie się czepiam, że mój ranny autobus się spóźnia, a on powinien w Dąbrowie być nie o 5.20, a o 5.30! JotPe - prosimy o sprawdzenie!

5:20 z Dąbrowy Wiejska/Krótka
5:28 POD Ławica

A skąd taka różnica? Wynika to z faktu, że na tej linii do szóstej rano (także w weekendy) zakłada się nieco krótszy niż w ciągu całego późniejszego dnia oraz na rozkładach czas przelotu. I tak, na 719, zamiast standardowych 55 minut mamy 40. O ile w weekendy to przejdzie, to o tyle, jak piszecie, w dni robocze nie daje rady (pewnie ze względu na ilość pasażerów, sprzedaż biletów oraz chociażby o wiele większą ilość pociągów). Zgłoszę to do ZTM a i przy okazji wyjaśnie, żeby w kolejnych rozkładach już tego nie było.

Ten autobus był w Dąbrowie ok. 5.20 (planowo 5.18), gdy jechał krótszą trasą, omijając Zakrzewo. Faktycznie, nie jest możliwe, by był w zasadzie o tej samej godzinie, jadąc trasą dłuższą...

A dokładnie te ładne i czytelne plansze (http://www.dopiewo.pl/ftp/0/zdjecia/web_content/00...) ze wszystkimi odjazdami, w formacie A3, które z uporem co 2-3 wieszam w Dopiewie i na Ogrodach- zapowiada nam się świetna zabawa, bo w samochodzie mam takich 30 i za każdym razem dowieszam. Jeśli panu (a mam duże przeczucie, że krąży pan po tym forum) nie szkoda kasy podatników, która na to idzie, to może chociaż pożałuje pan drzew, które idą na ten papier. Wink Dziwne, że inne rozkłady, które również są chronione tylko taśmą wiszą już drugi tydzień.

Wandalizm wandalizmem, zdarza się wszędzie (na szczęście umiarkowanie) na terenie gminy, ale akurat na tych konkretnych przystankach znikają tylko te plakaty, reszta pozostaje nietknięta.

Obserwując ranny 719 stwierdzam, że chyba nie jest realne, żeby czas przejazdu do Dąbrowy wynosił 20 minut. Może więc, zamiast przyspieszania autobusu, który wyjeżdża z Dopiewa o 5.45, opóźnić trochę poprzedni, np. wyjazd z Dopiewa byłby o 5.10 lub 5.15 i urealniając czas przejazdu, byłby to dobry autobus dla tych, co jeżdżą na 7.00 do pracy.
Poza tym przydałby się autobus w dni powszednie z Ogrodów między tymi o 21.00 i 23.15. Ponad dwie godziny przerwy to dużo. Rozumiem, że większość mieszkańców wraca pewnie do 18.30 i chwała za półgodzinne przerwy, ale w późniejszych godzinach przydałyby się przerwy chociażby godzinne lub 1.20-1.30.

Jadąc do Poznania ze Skórzewa (Oś. Makowe)rano o godzinie 7:30 zauważyłem, że autobus ZTM i Bistrans 720 przyjeżdżają do Skórzewa jednocześnie, jeden za drugim. Tak było we wtorek, czwartek i dzisiaj. Czy tak ma być, czy to jakiś błąd w rozkładzie czy po prostu przypadek (ale 3 dni w tygodniu).Po za tym znowu idzie sobota i wg. rozkładu albo biec na autobus o 14:15, albo czekać 1 godzinę na następny?????
JotPe jeszcze raz prośba o przemyślenie tego nieszczęśliwego rozkładu sobotniego.
Co do rozkładu nocnego To Balbina ma rację, jest za duża przerwa miedzy ostatnimi kursami. To też temat do przemyślenia.

ZERO CZTERY, jesteś?

Minęły pierwsze dwa tygodnie grudnia (poślizg kontrolowany), a nawet dwa tygodnie od uruchomienia połączenia Więckowic z Dopiewem
lub jak kto woli odwrotnie… Jak się miewa zapowiadana na ten sam czas inauguracja przedłużenia linii 04 do Więckowic?

wymagana już jest tylko współpraca między radami gmin Dopiewo oraz Tarnowo (musi być porozumienie międzygminne). Ja wraz z TP-Busem swoją działkę zrobiliśmy, rozkład jest przygotowany, przystanki stoją. Tylko pętlę trzeba utwardzić, bo o ile busiki dają radę, to autobusy mogą mieć problem.

Ba! Ciekawe czy ktoś o tym pomyślał jak o koszcie.
Współpraca pomiędzy Radami Gmin, powiada Pan? No dobrze, będziemy lobbować i nękać Pana Sekretarza Gminy.

14.Projekt uchwały w sprawie zawarcia porozumienia o wspólnym wykonaniu zadania, polegającego na wspólnej realizacji komunikacji gminnej na obszarze Gminy Tarnowo Podgórne i Gminy Dopiewo. Druk Nr 154

Co do utwardzenia- chodziło raczej o wysypanie jakichś kamlotów i tym podobnych rzeczy, by autobus się nie zakopał (wczoraj w tym śniegu to nawet samochodem były problemy).

Od kiedy ma wejść poprawiony rozkład? Czy od razu od nowego roku? Gdzie będzie można się z nim wcześniej zapoznać???

Wynika to z faktu, że od razu chciałbym podciągnąć pod to zmiany kursów nocnych, a mianowicie wydłużenie ich do Konarzewa, co wymaga przegłosowania tego przez radę miasta Poznania, a takowa dopiero w styczniu.

Dzisiaj o godz 7:45 w Skórzewie przyjechał 718 a tuż za nim 719. Czy to normalne? Przy okazji mam pytanie: autobusy miały już jak dobrze pamiętam nie jeździć na około kościoła w Skórzewie. Ten objazd to niepotrzebna strata czasu i podwójne stanie w korkach. Przecież przystanki mogą być na poboczu w stronę Dopiewa i przy piekarni w stronę Poznania. Dlaczego tak nie jest? To przecież ułatwiło by życie zarówno kierowcom jak i pasażerom. I nadal ponawiam prośbę o zmianę godzin odjazdu autobusów w soboty z Poznania. Może już od stycznia?

wynika zapewne z objazdu, który jest omawiany w innym temacie, wskutek którego autobusy 719 mają objazd- samowolkę.
Przystanek w Skórzewie, przynajmniej w stronę Dopiewa miał być już zrobiony, przy pierwszej okazji wybadam temat.
Zmiana rozkładu jazdy w weekendy będzie w momencie, gdy uda się załatwić także inne sprawy, jak np. kursy nocne do Konarzewa.

Czy coś dzieje się w zakresie dalszych zmian rozkładu jazdy? Mam na myśli jakieś propozycje, konsultacje... Czy ta obowiązująca wersja zostanie może jako ostateczna???

Dokładnie coś cicho w tym temacie. Mam nadzieję, że kilka rzeczy zostanie poprawionych. Mam tu na myśli np. : przystanki na głównej ulicy w Skórzewie, tak żeby autobus już nie objeżdżał kościoła (tak jest nadal). Druga sprawa: rano o 7:30 autobus i Transbus przyjeżdżają do Skórzewa razem. I oczywiście ten bardzo nieszczęśliwy rozkład odjazdów autobusów w Soboty z Poznania. To tylko kilka tematów, tak na gorąco. Ogólnie rzecz biorąc jest teraz lepiej niż było (z wyjątkiem sobót), ale kilka spraw wymaga dopracowania. I na koniec jedno pytanie. Czy od stycznia Transbus 719 i 720 będzie jeździł trasą 718? Chodzi mi o to czy będzie odjeżdżał z tego samego przystanku przy Savoy i czy będzie jechał trasą autobusu?

Ja mam jeszcze pytanie w sprawie biletów - od stycznia w TransBisie miały być honorowane bilety ZTM. Czy coś już na ten temat wiadomo?